KONTAKTNE LEČE

Posamezniku omogočajo, da vidi tudi brez očal. Napredek pri izdelavi leč je le tem dal povsem nov pomen in zato danes lahko nosi leče skoraj vsak.

Zaradi novih materialov in oblik le te omogočajo lažjo in bolj varno uporabo, kvalitetnejši so tudi izdelki za čiščenje leč.
Pri nas vam nudimo celostno storitev na tem področju. Po posvetu z optometristom se lahko odločite za poskusne testne leče. Nudimo novo generacijo leč iz silikonskega hidrogela.
Očesni pregled opravite zato, da se oceni primernost posameznika za uporabo leč. Izmeri se oblika vašega očesa, dioptrija in zdravje – stanje vaše očesne površine.
Ob prevzemu testnih leč, vas naučimo kako lečo vstaviti v oko, kako jo odstraniti, kako z njo rokovati in kako jo negovati.
Dobite tudi testno tekočino, posodico za leče in navodila.

Nudimo tudi leče s cilindri (astigmatizem).

Astigmatizem pomeni, da je roženica neenakomerno ukrivljena. Svetloba se pri prehodu prek roženice uklanja pod dvema kotoma in se projecira na dve različni mesti na očesni mrežnici, kar povzroča neostro sliko. Astigmatizem ni bolezen, kar pomeni, da astigmatistično oko ni slabše, pomeni le, da je roženica nekoliko nepravilno oblikovana. Astigmatizem je izredno pogost pojav in se deloma kaže skoraj pri vsakem očesu, vendar pa je v večini primerov tako blago izražen, da ne povzroča težav in ga lahko pri predpisu očal ali leč zanemarimo. Zelo pogosto se pojavlja v kombinaciji s kratkovidnostjo ali daljnovidnostjo.

Ko postanete redni uporabnik kontaktnih leč, vam bomo svetovali redne kontrole na vsaj 12 mesecev, odvisno od vašega primera.

Bolj redna kontrola se svetuje tistim, ki so mlajši ali se jim dioptrija hitro spreminja. Starši nas velikokrat sprašujejo, kakšna je primerna starost, ko otrok lahko začne nositi leče. Bolj kot starost sta pomebni otrokova zrelost in odgovornost pri ravnanju z lečami.

Svetujemo vam uporabo dnevnih leč, kjer vsak dan odpremo nov par kontaktnih leč, jih nosimo cel dan in jih po uporabi odvržemo v smeti. S tem preprečimo okužbo leč v primeru slabe higijene ali nevestnosti pri čiščenju leč.

Nova generacija hidrogelnih silikonskih leč je zelo varna tudi za otroke. Na očesu ne povzročajo sprememb, pretok kisika je podoben, kot bi bili brez leč. Spanje z lečami odsvetujemo, saj se poveča možnost infekcije roženice.

Leče niso nadomestek za očala, ampak dopolnilo.

Pomembno:

  • upoštevajte rok uporabe leč 
  • čistoča
  • v primeru rdečih oči, ne vstavljajte leč v oko
  • redni pregledi vsaj enkrat letno

Redni uporabniki kontaktnih leč uporabljajo mehke leče.

Program kratkotrajnih leč:  1 dnevne kontaktne leče, 7 dnevne kontaktne leče, 14 dnevne kontaktne leče, 30 dnevne kontaktne leče

Mehke kontaktne leče so tako udobne prav zaradi številnih ključnih lastnosti, ki se med seboj dopolnjujejo:

  1. Gladkost in prožnost: Imajo gladko površino. Ko mežikate, veke gladko zdrsijo preko leč. So tako prilagodljive, da se brez težav prilagajajo naravni obliki vaših oči.
  2. Prepustnost kisika: V osrednjo roženico prepuščajo skoraj toliko kisika, kot bi ga dobila, če ne bi nosili kontaktnih leč.
  3. Vlažnost: Ker so zelo vlažne in odporne na izsušitev, jih med uporabo sploh ne boste čutili.

Tekočine za nego in shranjevanje kontaktnih leč

Pri istih kontaktnih lečah ne smemo uporabljati različnih tekočin za leče, ker se konzervansi posameznih večnamenskih tekočin med seboj vežejo in postanejo toksični.

V primeru, da želimo zamenjati tekočino za nego leč, to storimo z novim parom leč, v novi posodici za shranjevanje leč.

Higiena prosodic za leče je eden najbolj spregledanih vidikov pri higieni leč. Ko leče vstavimo, moramo tekočino dnevno odstraniti iz posodice, jo splakniti s svežo razkuževalno tekočino in pustiti, da se posuši na zraku. Suha posodica je pomembna, ker se mikrobi ne morejo razmnoževati v suhih pogojih. Posodice bi morali pogosto menjati, najbolje vsak mesec.

Naslov

OPTIKA ALEŠ d.o.o.
Janka Puclja 9
4000 Kranj 
KJE smo na karti?

Kontakt

Email: optika@optika-ales.com
Telefon: +386 (0) 4 232 44 71
Mobile: +386 (0) 51 360 563
Lokacija: Gmaps